Tlak treba mjeriti na obje rukeMjerenje krvnog tlaka na objema rukama pacijenata trebala bi biti rutinska procedura zbog toga što razlike u tlakovima između dvije ruke mogu ukazivati na zdravstvene probleme, pokazalo je znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Lancet.

Mjerenje krvnog tlaka na objema rukama pacijenata trebala bi biti rutinska procedura zbog toga što razlike u tlakovima između dvije ruke mogu ukazivati na zdravstvene probleme, pokazalo je znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Lancet.

Istraživanjem je utvrđeno da velike razlike u tlaku mogu značiti povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti.

Iako se postojećim preporukama traži da liječnici mjere tlak na obje ruke, to se često ne radi.

Christopher Clark sa Peninsula College of Medicine and Dentistry Sveučilišta Exeter proučio je 28 ranijih istraživanja koja su se bavila tom problematikom i utvrdio da razlika u sistoličkom tlaku od 10 mm žive između dvije ruke može značiti postojanje povišenog rizika od pojave asiptomatske periferne vaskularne bolesti, bolesti perifernih arterija koje dovode do problema opskrbe krvlju nogu i stopala. Rana detekcija te bolesti važna je zbog toga što se mjerama poput prestanka pušenja ili snižavanja tlaka može spriječiti njezino napredovanje.

Razlika tlaka između dvije ruke od 15 mm žive mogla bi pak ukazati na povećani rizik od cerebrovaskularnih bolesti, kao i na 70-postotno povećanje rizika od smrti zbog bolesti srca i krvožilnog sustava i 60 postotno povećanje rizika od smrti od svih drugih uzorka, navode znanstvenici.