Liječenje posljedica moždanog udara



Izvor: mojezdravlje.net

Terapija matičnim stanicama često dospijeva na metu kritika, koje je zbog korištenja ljudskih embriona za dobivanje ovih stanica proglašavaju neetičkom.




Prvi put u povijesti, liječnici u Škotskoj ubrizgali su moždane matične stanice direktno u oštećene dijelove mozga starijeg pacijenta koji je doživio moždani udar, ne bi li na taj način potakli obnavljanje njegovih živčanih stanica. Pacijent je terapiju dobio tijekom vikenda, a u međuvremenu je otpušten iz bolnice i osjeća se dobro.

Terapija matičnim stanicama često dospijeva na metu kritika, koje je zbog korištenja ljudskih embriona za dobivanje ovih stanica proglašavaju neetičkom. Kompanija koja je proizvela matične stanice za sadašnji eksperiment tvrdi, međutim, da su fetusi samo u ranim fazama istraživanja, i da za svoj rad ima etičko odobrenje zdravstvenih vlasti.

Doza matičnih stanica koja je ubrizgana bila je veoma mala, jer u početnoj fazi eksperimenta najprije treba procijeniti sigurnost procedure, a tijekom naredne godine 12 pacijenata bi postupno trebalo primati doze koje bi se progresivno povećavale, dok bi liječnici pozorno pratili da li su matične stanice počele raditi na “popravci” njihovih moždanih stanica i da li im se opće stanje poboljšava.

Početnu grupu pacijenata u eksperimentu čine muškarci stariji od 60 godina sa oštećenjima govora i motorike, u čijem stanju već godinama nije bilo poboljšanja, jer se smatra da će na ovoj grupi eventualna poboljšanja biti najlakše uočena. Ovisno o uspjehu terapije, ali najranije kroz dvije godine, eksperiment bi se mogao proširiti na raznovrsniju grupu pacijenata.