Kako smanjiti šanse da vas pogodi moždani udar





Od po nas najfatalnije bolesti cirkularnog sustava moždani udar je najubitačniji. Po smrtnosti, u Hrvatskoj je pretekao i srčane udare - godišnje je odgovoran za 8.500 ili 16 posto smrtnih slučajeva.
Moždani udar glavni je uzrok smrti u nizu zemalja uključujući i Hrvatsku. Pogodit će vas ako dođe do prekida u opskrbi krvi u mozak ( ishemični udar ) ili ako dođe do puknuća krvne žile u mozgu (hemoragični udar). Za stotine tisuća ovo rezultira smrću, a za druge dugoročnim invaliditetom.

U Hrvatskoj na bolesti cirkulacijskog sustava ( tu uz moždane udare spadaju i srčani te neke druge bolesti) otpada čak alarmantnih 51 posto svih smrtnih slučajeva ili nešto više od 26.500 osoba godišnje, tako da su ove bolesti i glavni uzrok smrti među našom populacijom. Zanimljivo da u nas pokose nešto više žena nego muškaraca. Od njih godišnje umre preko 15.000 žena i nešto više od 11.000 muškaraca.

Genetika, godine i rasa igraju ulogu u pojavi moždanog udara no presudni su i drugi faktori.

Znanstvenici su istaknuli 6 najrizičnijih faktora:

1. Prehrana bogata mastima
Ista hrana koja dovodi do srčanog udara - crveno meso, sve prženo - može povećati rizik od moždanog udara. Na Sveučilištu North Carolina ustanovili su da žene nakon menopauze, a jedu velike količine masne hrane imaju 40 posto više ishemičnih moždanih udara nego one koje jedu manje masnu hranu.

Trans masti su posebno pogubne - najčešće se nalaze u margarinu i mastima koje koriste u restoranima brze hrane ( ali i u nekim drugim - primjerice u fritezi ), te u procesuiranoj hrani kao što su kolači, keksi i krekeri. Žene koje su dnevno konzumirale 7 grama trans masti imale su 30% više moždanih udara nego one koje su dnevno uzimale tek jedan gram.

Što onda jesti? Brojne studije uvijek iznova ukazuju na koristi mediteranske dijete - uključuje puno povrća, žitarica punog zrna, ribe, maslinova ulja, orašastih plodova te vrlo malo crvenog mesa i slatkiša.

2. Samaštvo ( samo ako ste muškarac )
Ako ste muškarac i želite smanjiti rizik od moždanog udara - oženite se. Istraživanje sa Sveučilišta u Tel Avivu s više od 10.000 muškaraca pokazalo je da oženjeni muškarci u srednjim godinama imaju 64% manje šanse da umru od moždanog udara tijekom sljedeće 34 godine nego samci.

Ipak ima jedna kvaka: brak mora biti sretan. Muškarci koji su nesretni u braku imaju jednake šanse da dobiju moždani udar kao i samci.

3. Osjećaj nesreće
Osjećaj sreće djeluje poput lijeka za vaš krvožilni sustav. Istraživanje sa Sveučilišta Texas Medical Branch u Galvestonu još je 2001. pokazalo da pozitivni stavovi i raspoloženje štite od moždanog udara. Čak i neznatno poboljšanje pomaže.

Pa čak i ako niste sretni zdravstveno bi vam se isplatilo i ako oponašate navike sretnih. Naime, sretni ljudi, smatraju znanstvenici, vjerojatnije će paziti na zdravlje odlazeći na preglede, vježbati i jesti zdravije - a sve to štiti od moždanog udara.

4. Pretilost
Što ste teži to je veći rizik od moždanog udara. Razlog leži u činjenici da debljina uzrokuje druge rizične faktore. Najveći krivac su visoki krvni tlak i dijabetes.

5. Pušenje
Pušenje gotovo udvostručuje rizik od moždanog udara. Srećom prestanak pušenja može ovo poništiti, čak i kod dugogodišnjih pušača. Studija iz 1988. pokazala je da bivši pušači, pet godina nakon prestanka, imaju isti rizik od moždanog udara kao i nepušači.

6. Porijeklo i spol
Ako ste žena statistika je protiv vas - žene u dobi od 35 do 64 imaju gotovo tri puta veće šanse da dobiju moždani udar nego njihovi muški vršnjaci. Uzrok može biti salo oko trbuha koje je češće kod žena u srednjim godinama.

Pokazalo se i da ljudi crne rase imaju dvostruko veće šanse da dobiju moždani udar te daleko češće umiru kad ih pogodi nego bilo koji drugi. Ovo je vjerojatno posljedica većeg broja dijabetičara i onih s visokim tlakom.

Izvor: net.hr/zdravlje